TERKINI ! Gempa dengan kekuatan 6.4 skala richter dilaporkan di daerah Garut, Jawa Barat

Hari Ini, Sekitar Jam 5 petang. Indonesia dikejutkan dengan gegaran mencapai 6.4 skala richter iaitu melebihi gegaran di Cianjur beberapa hari yang lalu. Gempa itu berkedalaman 106km.

Dalam pada itu di Cianjur, proses menaikkan masjid sementara giat dilakukan iaitu berada di desa Sarampad Kecuali Cugenang, cianjur.
Ini merupakan satu inisiatif Yayasan Maghfirah bersama Yayasan Bina Umat bagi membina masjid dalam keadaan darurat, yang mana mereka boleh beribadah seperti biasa, jadinya kita takkan membina masjid yang sempurna lagi kerana ekoran gempa masih ada lagi sehingga pemerintah indonesia mengumumkan gempa sudah tiada. kerosakan masjid ini semuanya hancur . dalam perancangan kita akan bangun semula mengikut keadaan dari semasa ke semasa.

sumbangan untuk masjid ini berjumlah 50,000,00 juta rupiah kira kira RM 14,249.06.
Masjid ini mampu memuatkan sekitar 200 orang jemaah di sekitar sarampad, cianjur.

masjid ini diutamakan oleh masyarakat sarampad dan setakat ini mereka bersolat jumaat di tempat penjemuran padi 6. kita akan membina lagi masjid darurat mengkut keperluan masyarakat di sana.

JOM USAHA BUAT MEREKA