logoYM2022_melintang.png

Krisis gandum di pakistan

PAKISTAN – Bagai Malaysia Tanpa Nasi, Apakah Nasib Mereka Selepas Ini? Tanpa gandum, roti tak dapat dihasilkan dan roti, merupakan makanan harian bagi umat Islam di Pakistan. Sebelum terjadi konflik diantara Ukraina-Rusia, Pakistan adalah negara no 7 dikedudukan dunia dalam pengeluaran gandum.

Kekurangan gandum di Pakistan akibat konflik Ukraine-Rusia, telah mengakibatkan krisis makanan. Bayangkan Malaysia tanpa nasi, begitulah Pakistan tanpa roti. Gandum merupakan makanan pokok bagi masyarakat Pakistan. Pakistan juga salah satu importir gandum Ukraina terbesar pada tahun 2020

Ini juga merupakan ancaman besar bagi ketahanan pangan, dan kekurangan gandum atau kenaikan harga biji-bijian penting dapat menjerumuskan ratusan ribu orang di seluruh dunia ke dalam kemiskinan. Krisis ini semakin buruk, bila India turut menyekat eksport gandum. Perayaan aidiladha tanpa makanan ruji. Kalau kita, adakah kita mampu beraya dengan gembira?

 

 Jom, kita bantu saudara Islam kita di Pakistan dengan melakukan ibadah korban. Ukirkan senyuman mereka dengan agihan daging korban.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Berita Berkaitan

Kongsikan sumbangan ini
melalui media sosial