Quran For All

Penerangan Projek

“Melentur buluh biarlah dari rebungnya”

Begitulah pepatah Melayu yang membawa maksud mendidik anak itu biarlah sejak kecil lagi. Pendidikan anak-anak merupakan batu asas kepada kehidupan mereka. Oleh itu, tujuan projek ini adalah memberi pendidikan kepada anak-anak dengan menyediakan kelas percuma bagi menanam minat belajar Al-Quran.

Al-Quran Sebagai Syafaat Di Akhirat Kelak.

Projek Quran For All merupakan gabungan program al-Quran dan Kelas Sahabat al-Quran.Projek Quran For All tahun ini menekankan kepada pengumpulan dana bagi mencetak dan mengagihkan Al-Quran khusus kepada pelajar-pelajar SAQ.

Pengagihan al-Quran diberikan kepada golongan sasaran secara percuma. Slogan, “Satu Rumah, Satu Al-Quran” adalah sasaran besar penganjuran projek ini bagi membudayakan amalan membaca Al-Quran dalam masyarakat Malaysia khususnya serta daripada pembacaan Al-Quran itu dapat memupuk sahsiah seseorang menjadi muslim yang sejati.

Fokus utama Quran For All adalah memastikan setiap tajaan al-Quran yang diberikan sekaligus dapat memberi manfaat kepada penerima lebih-lebih isu bencana alam seperti banjir. Ia melibatkan masjid, surau, rumah kebajikan, perlindungan, mangsa bencana banjir atau mana-mana organisasi yang Al-Quran rosak akibat daripada banjir atau bencana.

Al-Quran akan dilupuskan dengan proses yang teliti di Hubbul Quran dan kemudiannya akan diinfaqkan Al-Quran yang baru agar mereka dapat membaca Al-Quran yang baharu.

Setiap Satu Huruf Bacaan Al-Quran Akan Mendapat Sepuluh Ganjaran Pahala.

 1. Mengumpulkan dana khusus untuk pembelian dan pengagihan Al-Quran kepada golongan miskin bandar, anak-anak yatim, rumah-rumah kebajikan dan perlindungan, pusat tahfiz, pusat pendidikan, masjid atau surau yang memerlukan.
 2. Membudayakan amalan membaca Al-Quran dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Diagihkan Kepada Golongan Asnaf, Rumah Perlindungan/Kebajikan, Masjid Dan Surau Yang Memerlukan

 1. Pemilihan dibuat dengan memastikan penerima wakaf Al-Quran terdiri dari golongan asnaf, warga emas, rumah anak yatim, pusat tahfiz, sekolah atau IPT, mangsa bencana serta umah kebajikan dan perlindungan
 2. Agihan kepada majoriti masyarakat Muslim Malaysia yang terdiri daripada seluruh Malaysia dan juga Semenanjung
 3. Anggaran 933 naskah Al-Quran akan dinfaqkan pada setiap bulan kepada yang memerlukan
Sabda Nabi SAW:
Sesiapa yang membaca satu huruf daripada al-Quran maka baginya satu kebaikan. Satu kebaikan menyamai 10 gandaan. Tidaklah aku katakan yang ألم itu satu huruf. Bahkan Alif satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf.

(Riwayat al-Tirmizi (2910)

Senarai Pakej

sumbangan anda bermakna buat mereka.

Pakej Sumbangan adalah seperti berikut :

 • 1 NAMA PEWAKAF : RM 30
 • 1 NASKHAH QURAN : RM 60
 • TAJA KELAS SAHABAT QURAN : RM50
 • 1 NASKHAH QURAN + 1 KELAS SAQ : RM 100
 • 2 NASKHAH QURAN + 2 KELAS SAQ : RM 200
 • 3 NASKHAH QURAN + 3 KELAS SAQ : RM 300
 • 5 NASKHAH QURAN + 5 KELAS SAQ : RM 500

Penyumbang Terkini

Kongsikan sumbangan ini
melalui media sosial