Kongsi Rezeki

Penerangan Projek

" Taja 40,000 Pek Makanan Untuk Asnaf Di Bulan Ramadan Dan Sepanjang Tahun"

Tahun ini merupakan tahun yang ke-3 kita bakal menyambut Ramadan dalam suasana COVID-19. Bahkan, kita kini sudah memasuki fasa endemik. COVID-19 ternyata memberi kesan yang mendalam dan berpanjangan terutamanya dari sudut ekonomi.

Tahukah Anda?

Program Makanan Sedunia (WFP) mendedahkan bahawa  45 juta penduduk dunia berdepan kebuluran semakin tinggi. Mereka bertungkus-lumus dalam meneruskan kehidupan akibat kebuluran. Antara faktor termasuk perubahan cuaca dan Covid-19. -David Beasley (Ketua Pengarah WFP)

Pengangguran besar-besaran dan pengeluaran makanan yang terganggu dengan teruk membawa kepada peningkatan 40 peratus harga makanan global. Hal ini memberi impak mendalam kepada kehidupan rakyat B40 , miskin bandar dan fakir miskin. Lebih setengah juta orang di negara ini, tidak mempunyai makanan mencukupi dan kekurangan nutrisi.

Oleh itu, Yayasan Maghfirah mengambil inisiatif untuk membantu golongan ini mendapatkan makanan melalui kempen Kongsi Rezeki

Kempen Kongsi Rezeki diwujudkan untuk menyalurkan bantuan makanan kepada golongan asnaf semasa bulan Ramadan dan sepanjang tahun. Makanan ini akan diagihkan dalam bentuk:

•  Pek Makanan Iftar  (Setiap pek mengandungi hidangan makanan siap masak).

Penerima sumbangan terdiri daripada:

•  Golongan Asnaf
  •  Komuniti setempat
  •  PPR (Program Perumahan Rakyat)
  •  Pusat Kebajikan
  •  Hospital
Rasulullah ﷺ bersabda:

لَيْسَ الْمُؤْمِنُ الَّذِيْ يَشْبَعُ وَجَارُهُ جَائْعٌ إِلٰى جَنْبِهِ

“Tidaklah beriman kepadaku orang yang kenyang semalaman sedangkan tetangganya kelaparan di sampingnya, padahal ia mengetahuinya.
(HR At-Thabrani)
Nama :  Yayasan Maghfirah
No akaun :  860 322 1427
Sila letakkan reference “kongsirezeki01