logoYM2022_melintang-1024x291

Pembangunan Braille

Infaq Al-Quran Braille

Terdapat beberapa objektif yang perlu dicapai antaranya adalah bagi membolehkan individu OKU Penglihatan belajar dan mahir membaca Al-Quran terutamanya individu yang baru menjadi buta. Selain itu, pihak Yayasan Maghfirah juga ingin melahirkan generasi OKU Penglihatan yang Celik Al-Quran di Malaysia supaya semua masayrakat dapat membaca Al-Quran tidak kira dalam apa keadaan apa sekalipun. Seterusnya, Infaq Al-Quran Braille ini juga bertujuan mendidik OKU Penglihatan agar menjadi orang yang memiliki ilmu Al-Quran yang boleh menyumbang kepakaran mereka kepada masyarakat. Projek ini juga bukan sahaja untuk menyediakan Quran Braille kepada golongan OKU Penglihatan, malah projek ini dapat membuka peluang pekerjaan kepada mereka untuk menjadi tenaga pengajar kod Braille.

 

 Walau bagaimanapun, bagi memperkasa OKU Penglihatan dari aspek Al-quran dan ilmu keagamaan dalam menghadapi cabaran kehidupan bukanlah suatu yang mudah. Hal ini kerana, OKU Penglihatan juga mempunyai cabaran yang besar untuk memahami Al-quran dengan mempelajari kod Braille. Mereka memerlukan bimbingan dari segi bacaan agar mereka dapat memahami kod dan cara bacaan Braille denga baik sekaligus dapat melakukan amalan tadarus sepanjang hari. Disebabkan kekurangan peluang pekerjaan OKU Penglihatan untuk meneruskan kehidupan, maka mereka memerlukan bantuan kewangan tetap secara bulanan untuk menampung keluarga. Dengan adanya peluang pekerjaan sebagai guru Al-quran Braille secara tetap ini dapat membantu mereka sedikit sebanyak. Bekerjasama dengan masyarakat setempat masjid atau surau untuk menyantuni OKU Penglihatan ini supata mereka dekat dengan masyarakat.

 

Pihak Yayasan Maghfirah telah menetapkan sasaran untuk membuka 15 cawangan kelas di seluruh Malaysia dan sebanyak 150 pelajar OKU Penglihatan yang baru menjadi buta dan mereka yang masih belum mahir atau cekap membaca Al-Quran Braille walaupun telah menjadi buta sejak lahir. Pelbagai pakej tajaan yang ditawarkan antaranya, Wakaf Quran Braille sahaja sebanyak RM400 sebuah, Wakaf Quran Braille & Kelas Pengajian Braille iaitu RM500 dan untuk Kelas Pengajian Braille sahaja adalah sebanyak RM100. Selain itu, pakej untuk Infaq Iqra Braille adalah RM90 sebuah. Kemudian bagi Wakaf Muqaddam Braille sebanyak RM25 sebuah dan akhir sekali Wakaf Buku Tajwid Braille dengan harga RM20 sebuah. Namun, jika projek ini tidak mendapat sambutan ramai dan akhirnya terpaksa dibatalkan, maka akan berlakunya kelemahan mempelajari Al-Quran di kalangan OKU Penglihatan sehingga menyebabkan mereka langsung tidak mampu memahami bacaan Al-Quran.

 

Membantu golongan OKU Penglihatan juga turut dijelaskan oleh Rasulullah SAW yang didengar oleh Abu Dzad ra. Dia berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“…Engkau menunjukkan jalan orang lain saat mereka tersesat merupakan ada nilai sedekahnya. Engkau menuntun orang yang kabur penglihatannya (buta) merupakan sedekah…”  [HR. Imam Tirmidzi]

Kelas Sahabat Al-Quran Braille

Objektif utama kempen ini adalah untuk menyediakan pengajian Al-Quran yang lebih tersusun untuk manfaat OKU Penglihatan. Kempen ini juga bertujuan demi melahirkan golongan OKU Penglihatan muslim yang cekap membaca Al-Quran Braille dan mampu mengajarkannya kepada golongan OKU Penglihatan yang lain di seluruh Malaysia.

 

Ketika di dalam kelas pengajian Al-Quran Braille ini, OKU Penglihatan menggunakan Al-quran dengan tulisan Braille dalam mempelajrai Al-quran. Quran Braille ini akan diberikan akan dikendalikan oleh uru Al-quran Braille dan PERTIS sendiri yang mempunyai kemahiran yang sangat baik. Selain pelajar SAQ OKU Penglihatan mendapat manfaat, kelas ini juga akan memberi peluang pekerjaan kepada OKU Penglihatan yang mahir membaca dan mengajar AL-quran Braille.secara percuma kepada OKU Penglihatan tetapi merelu perlu untuk menghadiri kelas mengaji quran Braille bagi membolehkan mereka belajar dan mampu membaca quran Braille. Projek ini menyasarkan penyediaan 10 kelas pengajian sahabat Al-quran (SAQ) OKU Penglihatan yang akan dikendalikan oleh guru Al-Uran Braille daripada PERTIS sendiri yang mempunyai kemahiran yang sangat baik. Selain daripada pelajar SAQ OKU Penglihatan mendapat manfaat, kelas ini juga akan memberi peluang pekerjaan kepada OKU Penglihatan yang mahir membaca dan mengajar Al-Quran Braille.

 

Terdapat 10 kelas pengajian yang telah ditubuhkan dengan kapasiti 5 orang dalam satu kelas. Setiap kelas akan diajarkan oleh 1 orang guru Al-Quran Braille. Kelas akan diadakan sebanyak 1 kali seminggu dengan satu sesi kelas adalah selama 2 jam. Kelas dijalankan berhampiran tempat tinggal OKU Penglihatan atau  melalui kelompok rumah ke rumah.

 

Berikutan itu, Daripada Abu Hamzah Anas ibn Malik ra, khadam Rasulullah SAW, daripada Nabi SAW, Baginda bersabda,

 

 عَنْ أَبِي حَمْزَةَ أَنَس بْنِ مَالِكٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ، خَادِمِ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ : لاَ يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى
يُحِبَّ لأَخِيْهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ [رواه البخاري ومسلم]

“Seseorang kamu tidak benar-benar beriman sehingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri.” [Riwayat al-Bukhari no.13 Muslim no.45 dan Ahmad no.18076]

من كان في حاجة أخيه كان الله في حاجته،.2

Barangsiapa yang membantu saudaranya, Allah akan membantunya… (Hadith riwayat al-Bukhari, No.2442, 6901, Muslim, No.2580

3. Dari Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah SAW. bersabda: “Apabila anak Adam itu mati, maka terputuslah amalnya, kecuali
(amal) dari tiga ini: Sedekah yang berlaku terus menerus, ilmu pengetahuan yang dimanfaatkan, dan anak soleh yang mendoakan dia.” (Hadis Riwayat Muslim)

4. “Sedekah itu dapat menghapus dosa sebagaimana air itu memadamkan api“.(HR. At-Tirmidzi).

Isu Utama :

  • Tahun 2022 ini PERTIS telah beroperasi selama 27 tahun, pelbagai program telah dilaksanakan bagi memenuhi keperluan kerohanian Islam OKU penglihatan. Dengan keupayaan yang sedia ada, Pertis menjalankan aktivitinya dan terus tersebar luas hinggalah ke seluruh pelusuk tanah air sama ada melalui Pertis Pusat atau cawangannya. Perkembangan pesat Pertis pada hari ini meletakkan keperluan kepada prasarana yang lebih baik, bagi memenuhi keperluan komuniti OKU penglihatan pada masa hadapan.

  • Pada awal operasi hinggalah tahun 2015, pihak Pertis hanya menjalankan operasinya di satu unit pejabat di No. 32A, Jalan 6/21D, Taman Ibu Kota, Gombak, 53100 Kuala Lumpur. Berikutan penambahan operasi dan peningkatan keperluan penerbitan, pada Julai 2015 pihak Pertis telah pun menambahkan satu lagi pejabat operasinya di 42A, Jalan Padang Belia, 50470 Brickfields, Kuala Lumpur.

  • Dengan perkembangan pesat operasi Pertis untuk kepentingan OKU Penglihatan, keperluan kepada premis yang mempunyai ruang yang lebih besar amat diperlukan bagi menampung keperluan operasi. Kedudukan Premis yang terpisah ini amat menyukarkan kakitangan dan OKU Penglihatan untuk berurusan dengan pihak PERTIS dan menelan kos yang tinggi. Penyatuan operasi-operasi Pertis di dalam satu bangunan adalah amat mustahak agar pentadbiran dan operasi PERTIS menjadi lebih efisyen dan dapat minimumkan kos pengurusan. Ruang pejabat yang kecil menyebabkan pihak persatuan terpaksa menyewa premis lain terutama apabila menjalankan program yang melibatkan OKU Penglihatan yang ramai. Pada masa yang sama, pertimbangan kepada kos termasuklah sewaan dan penyelenggaraan yang semakin meningkat. Oleh itu, keperluan kepada memiliki premis sendiri adalah amat mendesak.

Gambar :

Kongsikan sumbangan ini
melalui media sosial