5 Tips Mendidik Anak Supaya Cintakan Al-Quran

1. Ibu dan ayah mesti rajin mengaji
Mula-mula sekali, ibu dan ayah mestilah rajin mengaji al-Quran secara konsisten. Jika biasa dilakukan selepas solat maghrib, maka buatlah secara konsisten.

Anak akan melihat amalan tersebut dan dia juga akan turut mengikut mengamalkannya.

2. Perdengarkan bacaan ayat al-Quran
Sentiasa membacakan surah-surah ayat lazim seperti Al-Fatihah, An-Naas, Al-Falaq dan Al-Ikhlas pada bila-bila masa sahaja kepada anak terutama semasa dia sedang bermain, makan dan berehat.

Apabila sentiasa diperdengarkan bacaan surah-surah tersebut, lama-kelamaan anak akan menghafalnya dan turut sama membacanya kelak.

3. Al-Quran menjadi teman dalam kubur
Beritahu anak, jika kita rajin membaca al-Quran setiap hari maka apabila kita meninggal dunia dan ditanam di dalam kubur nanti, al-Quran akan menjadi teman dan tidak meninggalkan kita keseorangan dalam keadaan apa sekali pun.

4. Al-Quran mukjizat terbesar
Jangan lupa memberitahu kepada anak tentang kehebatan al-Quran. Di dalam sebuah hadis Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:

“Pada hari Kiamat nanti, di hadapan Allah SWT tidak akan ada syafaat yang mempunyai taraf yang lebih tinggi daripada al-Quran”.

5. Ajar baca surah sebelum tidur
Sebelum tidur ajar anak-anak untuk membaca surah-surah ayat lazim. Beritahu mereka, ia adalah sunnah yang diajarkan oleh Rasulullah saw dan sebagai pendinding diri daripada gangguan syaitan.

Mendidik anak dekat dan cinta kepada al-Quran bukan mustahil tetapi tidak semudah yang kita sangkakan. Kesabaran, ketekunan dan perancangan sangat diperlukan untuk mencapai misi mulia ini. Sama-sama kita lakukan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *