Yayasan Maghfirah


Terapi Anak Istimewa

Tahukah anda, terdapat ramai anak-anak istimewa seperti autisme, down syndrome, global developmental delay, ADHD dan lain-lain, tidak dapat menjalani terapi secara konsisten dengan kekerapan yang sepatutnya?

Ya benar, kanak-kanak istimewa ini perlu menjalani terapi berkala secara konsisten, kerana dengan latihan dan pengulangan, ia mampu membolehkan mereka memiliki kebolehan atau kemahiran asas seperti kemahiran untuk berjalan, bertutur, makan dan minum tanpa bantuan dan lain-lain, yang boleh digunakan dalam menguruskan kehidupan seharian mereka.

Namun, terapi yang ditawarkan di hospital-hospital am tidak mampu menampung pesakit yang terlalu ramai dengan tenaga kerja berkemahiran yang terhad. Maka kekerapan terapi yang disediakan tidak mencukupi.

Alternatif yang ada adalah menjalani terapi di pusat-pusat terapi swasta yang sudah pasti memerlukan belanja yang lebih besar.

Hal ini kurang mendapat perhatian di Malaysia walhal anak-anak ini juga boleh dilatih supaya akhirnya dapat melakukan aktiviti seharian dengan lebih baik.

No Akaun Rasmi Yayasan Maghfirah: CIMB: 8603221427

Sila Letakkan rujukan : Terapi Anak Istimewa

Jenis Sumbangan :

Mereka juga mahu melakukan aktiviti harian seperti kita.

terapi anak istimewa

Tahukah anda, terdapat ramai anak-anak istimewa seperti autisme, down syndrome yang tidak mendapat terapi khas untuk mereka di hospital?

Ya benar, terdapat terapi khas bagi memastikan perkembangan & pemulihan diri anak-anak istimewa ini berada dalam keadaan baik.

Namun, isu ini kurang mendapat perhatian di Malaysia walhal anak-anak ini juga boleh dilatih untuk melakukan aktiviti harian seperti kita.

Antara isunya adalah sesi terapi yang dianjurkan hospital kerajaan tidak mampu menampung pesakit yang terlalu ramai sehingga menyebabkan pesakit tidak dapat menerima rawatan secara konsisten .

Hanya hospital swasta ketika ini yang menjadi pilihan alternatif namun tidak semua keluarga yang mampu untuk menanggung kos terapi di hospital swasta.

Justeru, Yayasan Maghfirah terpanggil untuk prihatin terhadap isu ini untuk memastikan bahawa anak-anak istimewa dari kalangan asnaf juga layak untuk mendapat rawatan pemulihan ini


Sasaran Untuk Terapi Anak Istimewa ini adalah

RM 500,000!

Melalui Tabung Terapi Anak Istimewa ini, tuan/puan akan membantu untuk membiayai kos rawatan anak-anak istimewa dari kalangan asnaf

Jom kita bantu anak-anak istimewa untuk dapatkan rawatan kerana mereka juga berhak untuk melakukan aktiviti kebiasaan seperti anak-anak lain.
Ramadan merupakan Syahrul Quran. Sayangnya, jika pertemuan kali ini disia-siakan lagi dengan tidak berbuat kebaikan. Ayuh infaq Quran dengan kami!

Pakej sumbangan :

PAKEJ DERMAWAN : RM 1000 KE ATAS

PAKEJ KASIH SAYANG : RM 500 KE ATAS

PAKEJ PRIHATIN : RM 100 KE ATAS

PAKEJ CAKNA : RM 50.00

Sumbangan Anda Amat Bermakna Buat Mereka

Anjuran

Bantu kami Viralkan program ini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram